Pilates

Pilates is een complete bewegingsmethode omdat Pilates tegelijk werkt op kracht, lenigheid en spierbalans. Er zijn meer dan 500 oefeningen, die kunnen uitgevoerd worden met behulp van verschillende Pilates toestellen: Reformer, Chairs, Barrels, Trapeze table.

Bij de Pilates methode ligt de focus op het versterken van buik en onderrug, ondersteund door bil- en dijspieren. Op die manier krijg je een sterk ‘centrum’, wat Joseph Pilates ‘Powerhouse’ noemde. De oefeningen variëren van vrij eenvoudig tot zeer gecompliceerd. Van kleine geïsoleerde tot wijde en uitgestrekte bewegingen. Deze verscheidenheid houdt het spannend, uitdagend en leuk.
Bij iedere oefening worden de volgende 6 principes toegepast: concentratie, centrering, controle, ademhaling, precisie en vloeiende beweging waarbij het ene aspect niet ten koste gaat van het andere. ‘Kwaliteit gaat voor kwantiteit’.

Wie was Joseph H. Pilates?

De methode bestaat al sinds begin vorige eeuw en heette aanvankelijk Contrologie. De Duitser Joseph H. Pilates woonde in Engeland, waar hij tijdens de oorlog geïnterneerd werd. Daar leerde hij zijn mede-kampgenoten een concept van matoefeningen aan die hij had ontwikkeld door 20 jaar zelfstudie en het beoefenen van Yoga, Zen, Romeinse en Griekse trainingsmethodes. Bij zijn overplaatsing als verpleger/verzorger naar een ander kamp verfijnde Joseph Pilates de methode door het vervaardigen van toestellen met springveren, waardoor hij ‘patiënten’ nog beter kon revalideren. In 1926 emigreerde Pilates naar de VS en opende samen met zijn vrouw Clara de eerste Pilates Studio in New York. Na 60 jaar onderzoek en meer dan 500 oefeningen kwam Joseph Pilates tot datgene wat wij tegenwoordig Authentieke Pilates noemen.

Vandaag de dag wordt Pilates gezien als één van de meest complete bewegingsmethodes om je lichaam krachtiger en leniger te maken en meer in balans te brengen

Wie kan aan Pilates doen?

Pilates is geen exclusieve methode die u vraagt om te stoppen met uw huidige activiteiten of om deze te veranderen.
Pilates werkt naar specifieke behoeften en is voor iedereen toegankelijk: jong of oud, man of vrouw, sportief of niet sportief.
Voor iedereen die bewust aan zijn gezondheid wil werken, zijn kracht, lenigheid en spierbalans wil verbeteren en een goede houding wil bekomen.

Voordelen van de Pilates methode:

Hoofdzakelijk zorgt Pilates voor sterke buikspieren, soepele gewrichten en rug, een mentale en musculaire coördinatie, een betere lichaamshouding, grotere longcapaciteit, betere doorbloeding, concentratie en een verbeterd zelfbeeld en herstelt het je fysieke vitaliteit. Ook preventief werkt Pilates erg goed, want het voorkomt blessures en verstevigt de botten. Kortom: een beter lichaamsbewustzijn en beheersing over je hele lichaam.

Wat maakt de Pilates methode anders?

De Pilates methode maakt gebruik van 6 principes: concentratie, controle, centreren, precisie, ademhaling en vloeiende beweging waarbij het ene aspect niet ten koste gaat van het andere.

Dankzij de mentale betrokkenheid worden de oefeningen bewust ervaren en is de Pilates methode één van de meest complete systemen om het lichaam in goede conditie te brengen.

Om dit te bereiken wordt de Pilates methode dan ook uitsluitend privé, per twee of in kleine groepen gegeven onder toezicht van een gecertificeerd Pilates trainer die de nodige kennis van anatomie bezit en de professionele diepgang van de Pilates methode beheerst.